De periode rond het jaar 1800 is een echte waterscheiding in Europa. De Franse revolutie was 11 jaar oud, Napoleon Bonaparte had net de macht gegrepen, de samenleving werd grondig gemoderniseerd. Troepen trokken door Europa. Ook voor de Gimbrères is dit een periode van verstrekkende veranderingen.

De laatste Gimbrères in Frankrijk

De laatste Franse Gimbrère die we hebben kunnen ontdekken is Georges Louis Eugène Gimbrère uit Parijs, in 1970 is overleden in Tournan-en-Brie. Was hij werkelijk de laatste vaandeldrager?

We hebben het Franse telefoonboek er op nageslagen. Daarin zijn enkele vermeldingen van een Gimbrère te vinden. Al die vermeldingen blijken terug te voeren op een in Nederland geboren naamgenoot. Omdat telefoonboeken in de 21e eeuw obsoleet raken, hebben we ook Google en sociale media geraadpleegd. Ook langs die weg konden we geen signalen vinden van Gimbrères, die geen Nederlandse voorouders hadden.

Ook in de Franse Burgerlijke Stand, de État Civil, waarvan steeds meer online doorzoekbaar is, hebben we voor bekende plaatsen gezocht naar vermeldingen. Al met al vinden we in de in de eerste helft van de 19e eeuw nog de nodige vermeldingen (met name in Larressingle en Larroque en nog wat verspreide individuen). In de tweede helft hebben we nog maar een handvol Gimbrères gevonden en de enige die de eeuwgrens passeren zijn de Gimbrères in Parijs en Mouchan (Gers). Bovengenoemde Georges is hiervan de laatste representant.

Aantonen dat iets er niet is, is veel moeilijker dan het vinden van iets dat er wel is. We kunnen daarom niet uitsluiten dat er nog nazaten van een Franse Gimbrère zijn, die in anonimiteit in Frankrijk leven, of die van Frankrijk naar het buitenland zijn vertrokken. Maar wij hebben ze nog niet kunnen ontdekken.

Wij volgen het spoor van Jean Gimbrere, die rond 1800 naar Antwerpen. vertrekt. Eén generatie lang bleven de Gimbrères er.

Daarna floreerden de Gimbreres in Tilburg